Corupția este una dintre problemele majore cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova. Mai mult, acest fenomen, cu adevărat, împiedică modernizarea țării, fortificarea și menținerea unui veritabil stat de drept. Corupția amenință grav supremația legii, democrația și drepturile omului, echitatea și dreptatea socială, împiedicând dezvoltarea economică și punând în pericol funcționarea corectă a economiei de piață.
În dicționarul limbii române, termenul „corupție” este definit scurt: „stare de abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie”. În schimb, în articolul 3 al Legii integrității noțiunea de corupție este explicată ca „utilizare a funcției, contrar legii, în interes privat. În acest sens, utilizarea funcției poate avea loc în cadrul entităților publice sau private, în mod direct de către deținătorul funcției sau pentru alte persoane”.
Anterior, în Legea cu privire la prevenirea și combaterea corupției (lege care a fost abrogată în 2017, odată cu intrarea în vigoare a Legii integrității), corupția era definită ca „faptă ilegală care afectează exercitarea normală a funcţiei şi care constă fie în folosirea de către subiectul actelor de corupţie sau al faptelor de comportament corupţional a funcţiei sale pentru solicitarea, primirea sau acceptarea, direct sau indirect, pentru sine sau pentru o altă persoană, a umr foloase materiale sau a unui avantaj necuvenit, fie în promisiunea, oferirea sau acordarea ilegală a unor asemenea foloase sau avantaje necuvenite subiecţilor actelor de corupţie”.
„Recunoscând gravitatea acestui fenomen, democrațiile consacrate acordă o atenție deosebită implementării măsurilor de prevenire și combatere a manifestărilor de corupție atât la nivel național, cât și internațional”, susține Oleg Rotari, unul dintre autorii „Ghidului privind procedurile de despăgubire a victimelor corupției pentru cetățeni”. Documentul este destinat cetățenilor, chemați să nu neglijeze corupția, care nu are doar repercusiuni negative asupra unor indivizi și entități concrete, ce au suferit un prejudiciu și au dreptul la o despăgubire echitabilă, dar afectează și societatea în ansamblu.
Despre documentele internaționale și naționale care garantează dreptul victimelor corupției de a obține despăgubiri citiți în articolul „Actele internaționale și naționale care garantează dreptul la repararea prejudiciului rezultat din corupție”.
„Ghidul privind procedurile de despăgubire a victimelor corupției pentru cetățeni” a fost elaborat în cadrul proiectului „Core support to the CAPC”, implementat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), cu sprijinul financiar al Suediei.