Corupția rămâne unul dintre principalele impedimente în calea dezvoltării Republicii Moldova. De-a lungul timpului, acest fenomen a luat amploare în aproape toate sectoarele: justiție, educație, sănătate, securitate, business etc., ceea ce afectează viața oamenilor din țara noastră. Dar, pentru ca lucrurile să se schimbe spre bine este nevoie de implicarea tuturor: autorități, instituții, politicieni, cetățeni. Toți, într-o măsură mai mică sau mai mare, sunt responsabili de combaterea fenomenului de corupție. Unii depun eforturi pentru a-și apăra drepturile fără a da mită, alții  refuză mita și nu fac abuz de atribuțiile pe care le au.

Pentru a încuraja cetățenii – victime ale corupției – să acționeze, dar și pentru a determina profesioniștii din domeniu să se implice mai activ în lupta cu corupția, experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au elaborat două ghiduri:

Ambele ghiduri explică fenomenul corupției, indică legislația națională și internațională care se aplică, prezintă procedurile de despăgubire a victimelor corupției, dar și cum poate fi reparat prejudiciul cauzat prin acte de corupție.

Experta Mariana Kalughin a explicat ce a stat la baza elaborării acestor ghiduri: „A stat intenția de a oferi suport victimelor în recuperarea prejudiciului rezultat din corupție. Sancțiunile penale sau contravenționale nu totdeauna au efectul descurajator așteptat. Deseori, tocmai eventuala obligare de a repara daunele aduse ar putea fi mai eficientă în raport cu făptașul și mai corectă în raport cu cel vătămat”.

Și expertul Oleg Rotari a venit cu un mesaj de încurajare a cetățenilor să aplice legislația în vigoare și să lupte pentru apărarea drepturilor lor. „A venit momentul, când cetățenii trebuie să se implice activ în demascarea și combaterea actelor de corupție, din moment ce autoritățile naționale nu par să fie implicate plenar în acest exercițiu, eșuând într-un mod reprobabil să facă față provocărilor și necesităților de dezvoltare a Republicii Moldova, inclusiv prin aparenta tolerare și încurajare a actelor de corupție și conexe acestora”, a remarcat Oleg Rotari.

Ghidurile au fost elaborate în cadrul proiectului „Core support to the CAPC”, implementat de CAPC, cu sprijinul financiar al Suediei.